obálka: Záhrada pre úžitok

Záhrada pre úžitok (2015)

Autor: Hričovský Ivan
Vydavateľstvo: Plat4M Books
Bežná cena knihy: 9,95 €
Naša cena: 9,45 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

V časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade.

Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia.

V časti Zeleninárstvo profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch.

V časti Vinohradníctvo docent Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania - obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.



Podrobnosti

  • Počet strán: 184
  • Formát: 135 × 190 mm
  • Váha: 313 g
  • Väzba: brožovaná
  • ISBN: 978-80-89642-20-5
  • Rok vydania: 2015
  • Jazyk: český
  • EAN: 9788089642205